"Mindenkinek van, mindenki beszél róla, mégis csak kevesen veszik a fáradságot, hogy utána nézzenek, valójában mi is a stressz." írja Selye János: ”Stressz distressz nélkül”- könyvének a stresszről szóló fejezetében. 

 

A "stressz" az egyik leggyakrabban használt kifejezés. Valóban, sokszor  mondjuk, hogy ma nagyon "stresszes" vagyok. De vajon jól használjuk-e a stressz kifejezést?  Mi is az a stressz?  Milyen élettani jelenségekkel jár?  Mindig csak bénítóan hat vagy ellenkezőleg, serkenti gondolkodásunkat, megoldási készségünket, felgyorsítja az ösztönös menekülésünket. Ösztönös vagy irányítható a stresszre adott viselkedésünk? 

Tudjuk-e mi váltja ki, ismerjük-e saját “stresszor”-ainkat”? Mindig csak negatív érzelmekkel (distressz) vagy pozitív érzésekkel is (eustressz) társulhat?

 

 Megszokható-e a stressz? 


„Nincs a stresszel semmi baj, nem olyasmi, amit kerülnünk kell, és törekvéseinknek nem a stresszoraink számának csökkentésére, hanem a személyünkre, egyéniségünkre szabott stressz kezelési technikák elsajátítására kell törekedniük, összpontosítaniuk. Mindenkinek gondos önvizsgálatot kell végeznie, megtalálja-e  azt a stressz szintet, foglalkozást, tevékenységet, amelynél a legjobban érzi magát. A túlzottan alacsony stressz szintet, a passzív, közömbös szinte növényszerű életet, vagy valamilyen rendkívüli szellemi, fizikai teljesítményt igénylő életet. Vagy az unalomtól vagy a túlzott igénybe vételtől halunk meg. A stressz mentes állapot csak a halál.”  - mondta Selye. 

 

A stresszel való megküzdésünk sikeresebb, ha ismerjük a stressz testi-lelki hatásmechanizmusát, a folyamatokat, amelyek bennünk lejátszódnak, egyéni reakcióinkat, feszültségeinket. Ezek ismeretében, hatékonyabb, egészségesebb stresszoldó és streszkezelő technikákat, megoldásokat tudunk elsajátítani és alkalmazni, a hosszan tartó stressz káros hatásainak kivédésére.


A Stressz biológiai alapjai  választható tantárgy, a legkiválóbb előadók részvételével, célja megismertetni  a stressz biológiai alapjait, a stressz hatását szervezetünkre és az egészséges  stresszkezelő technikák elsajátítását.


A tantárgy előadói:


Prof. Szabó Sándor orvosprofesszor,  volt Selye diák,  Kalifornia, USA

Prof. Somogyi Árpád orvosprofesszor, volt Selye diák, Berlin 


Dr. Szabó Katalin, orvostörténész,  Budapest


Prof. Dr. Kocsev Miklós, RTK


PaedDr. Beáta Dobay   PhD.  Tanárképző kar,  Testnevelés Tanszék 

PaedDr. Terézia Strédl, PhD. Tanárképző kar, Neveléstudományi Tanszék 


 MUDr. Gálffy Balázs  orvos   

 MUDr. Molnár Ferenc, pszichiáter  szakorvos

 Muc. Lejla Vendégh  végzős orvostanhallgató            

 

 MUDr. Filakovszky János,  neurológus szakorvos         

       


Időpontok:

2017. március 21. 9.00- 10.30, 11.00-12.30
2017. április    25. 9.00- 10.30, 11.00-12.30
2017. május    11. 9.00- 10.30, 11.00-12.30

Jelentkezés:

A tantárgy felvételére február végéig, minden kar hallgatójának, a  tanulmányi osztályok segítségével még van lehetőség. Kérem a tanulmányi osztályoknak jelezzék részvételi- a tantárgy felvételével kapcsolatos szándékukat.

Helyszín:

Az előadások és a gyakorlati foglalkozások helyszínét a jelentkezők számától függően később pontosítjuk.

Mindenkinek sok "eustresszt" kívánok!

Üdvözlettel:

Dr. Filakovszky János, tantárgygarans, kurzus vezető